30 Απριλίου 2020

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ (Η γιορτή των λουλουδιών)


Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, δεν είναι καινούριο έθιμο. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα, είτε για το Θεό Διόνυσο, είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό του Καλοκαιριού.
Από το Μάιο του 1886 που τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρη εργασία με καλύτερες συνθήκες, η 1η Μαΐου έχει καθιερωθεί και ως ημέρα των εργατών και είναι αργία.
Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο της ημέρας αυτής είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού, με λουλούδια κομμένα από τους αγρούς. Το στεφάνι της Πρωτομαγιάς αποτελεί περισσότερο μια ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά, τα οποία απολαμβάνουν την ημέρα και προσπαθούν να φτιάξουν το ομορφότερο στεφάνι. Το κρεμούν στην πόρτα ή το μπαλκόνι όπου και το αφήνουν μέχρι τις 23 Ιουνίου, παραμονή του Αη Γιάννη του Κλήδονα, οπότε και το καίνε. 

Φέτος, λόγω συνθηκών, η Πρωτομαγιά θα είναι σίγουρα διαφορετική, όμως δε πρέπει να χάνουμε την αισιοδοξία και το χαμόγελό μας.  Απολαύστε αυτήν την ημέρα και εμείς θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό με τις παρακάτω προτάσεις μας:

Επειδή όπως λένε, η καλή μέρα απ΄το πρωί φαίνεται, ξεκινήστε γλυκά τη μέρα σας, με μια νόστιμη και λαχταριστή μπουγάτσα φτιαγμένη από τα χεράκια σας !!! 



Αφού απολαύσετε το γευστικό πρωινό σας, σειρά έχει η κατασκευή του πρωτομαγιάτικου στεφανιού. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι δεν επιτρέπεται να ξεχυθούμε στους αγρούς, για να μαζέψουμε λουλούδια. Έτσι όποιοι έχετε λουλούδια στην αυλή σας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από αυτά.
Αλλιώς, με μια μικρή κοντινή στο σπίτι σας βόλτα, θα μαζέψετε μαργαρίτες και θα δημιουργήσετε με αυτές.


ΚΑΙ ΤΩΡΑ... ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ !!!

Παιχνίδια με εικόνες λουλουδιών και αριθμούς





Παιχνίδι με εικόνες λουλουδιών και λέξεις




Παζλ
























Κατασκευές

Ζωγραφική με λουλούδια


5 τρόποι για να ζωγραφίσουμε λουλούδια με υλικά από το σπίτι

Χάρτινα λουλούδια που ... ανθίζουν στο νερό



Κηπουρική

Γλάστρες για τα λουλούδια μας

Τριαντάφυλλο σε ... πατάτα!

 Σας ευχόμαστε να περάσετε μια υπέροχη (διαφορετική) Πρωτομαγιά!!!