21 Νοεμβρίου 2022

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ RUNNING OUT OF TIME.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας, που δυστυχώς έχουν ήδη γίνει αισθητές, θα επιβαρύνουν κυρίως τους σημερινούς νέους και τις μελλοντικές γενιές. Η σκυταλοδρομία Running Out of Time είναι μια μοναδική, αδιάκοπη σκυταλοδρομία 7.767 χλμ. για την κλιματική αλλαγή, από τη Γλασκώβη της Σκωτίας μέχρι το Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου:
Είναι η μεγαλύτερη σκυταλοδρομία που πραγματοποιήθηκε ποτέ, με δρομείς και ποδηλάτες να μεταφέρουν τη σκυτάλη και μαζί της ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή, από τη νέα γενιά προς τους παγκόσμιους ηγέτες. Στη διαδρομή της η σκυτάλη διέσχισε θάλασσες, οροσειρές, παγετώνες, ερήμους, αλλά και χωριά, πόλεις και πρωτεύουσες. Επισκέφθηκε εκατοντάδες σχολεία, απειλούμενες περιοχές και έργα για την προστασία της φύσης, με σκοπό να εμπνεύσει και να ενισχύσει τις τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή. 

Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντόνισε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)  (η παλαιότερη Εθνική Περιβαλλοντική ΜΚΟ, με αδιάκοπη δράση πανελλαδικά από το 1951 για την προστασία της φύσης) ως εκπρόσωπος του FEE. Το FEE (Foundacion for Environmental Education) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως οργανισμούς εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με μέλη περισσότερους από 100 οργανισμούς και φορείς σε 81 χώρες και με δίκτυο άνω των 60.000 εκπαιδευτικών μονάδων.

Πήραμε μέρος κι εμείς σα Νηπιαγωγείο στη δράση αυτή, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα, με τη δική μας σκυτάλη:φτιαγμένη από τα φυσικά υλικά και τους Φθινοπωρινούς θησαυρούς που είχαμε συλλέξει από την αυλή και τον κήπο του Νηπιαγωγείου μας στις 3 Νοεμβρίου (στα πλαίσια των δράσεών μας για την Υπαίθρια Ημέρα Δράσης), ώστε να αποκτήσουμε τις δεξιότητες, τις απαραίτητες γνώσεις και τις ευκαιρίες για να κτίσουμε βιώσιμες και κλιματικά ανθεκτικές κοινότητες:Εμείς τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου Παλαιοχώρας, δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμου για όλους... ενός μέλλοντος στο οποίο όλοι θα μπορούν να ευημερήσουν. Και το δείχνουμε με τις πράξεις μας, όχι μόνο με λόγια, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!!!