27 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (Μέρος 2ο)

 

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων συνεχίστηκαν το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου στο Νηπιαγωγείο μας, με τη Θεματική ενότητα: "Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη" και το Θέμα: "Συμπερίληψη - Αλληλοσεβασμός - Διαφορετικότητα". Ειδικότερα, ασχοληθήκαμε με το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα: "Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση" (Living Values: An Education Program). 
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που προέκυψε από την ανάγκη να μειωθεί η αρνητική επίδραση στα παιδιά από την αυξανόμενη βία, τα κοινωνικά προβλήματα και την έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους αλλά και προς το φυσικό περιβάλλον, ξεκίνησε το 1995 και αφού εμπλουτίστηκε με τη συνεργασία εκπαιδευτικών απ' όλο τον κόσμο, σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία σε πάνω από 60 χώρες του κόσμου!
Για την επιτυχή εφαρμογή αυτού του προγράμματος στο Νηπιαγωγείο μας, οι σχολικές μας τάξεις έγιναν χώροι, μέσα στους οποίους, τα παιδιά, ένιωσαν και βίωσαν συναισθήματα αγάπης, κατανόησης, σεβασμού, εκτίμησης και ασφάλειας.
Μέσα από ιστορίες, συζήτηση, δραστηριότητες και παιχνίδια, οι μικροί μας μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις 12 αξίες ζωής: την ειρήνη, το σεβασμό, την αγάπη, την υπευθυνότητα, την ευτυχία, την ελευθερία, τη συνεργασία, την τιμιότητα, την ταπεινότητα, την ανεκτικότητα, την απλότητα και την ενότητα. 
Η ενίσχυση των 12 αυτών προσωπικών και κοινωνικών αξιών ζωής, είναι πολύ σημαντική, γιατί συμβάλλει στη μελλοντική ζωή και ευτυχία του ανθρώπου.
Τα παιδιά εμπλούτησαν τις γνώσεις και το λεξιλόγιό τους και ανέπτυξαν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες.
Έμαθαν για τα δικαιώματά τους...

...και το πιο σημαντικό; Έμαθαν να συνεργάζονται!!!